text
Objavljeno: 20.10.2017. | Autor: Fino.hr

Čaj za helicobacter pylori i čaj za gastritis

Jednom riječju - čaj od bamije! Sve je više potrošača kojima su čajevi i preparati na bazi bamije uistinu pomogli u liječenju navedenih problema.

Bamija je tropska biljka iz porodice Hibiscusa (Hibiscus Esculentus). Prvi put se spominje još 2000. godine prije Krista i ti podaci se vežu uz faraone i dolinu rijeke Nil. Preko sjeverne Afrike, uzgoj bamija se proširio i na Mediteran. U „Novi Svijet“ donijeli su je afrički robovi (Brazil 1658. god). Koristili su je u ishrani (plodovi bamija), ali i kao surogat za kavu (sjeme bamija) za vrijeme američkog građanskog rata, a stablo bamija koristilo se u proizvodnji papira.

 

Bamija kao lijek


U istočnjačkoj medicini, bamija ili okra koristi se već stoljećima u liječenju raznih oboljenja:

■ liječenju probavnih smetnji,
■ liječenju crijevnih oboljenja,
■ bamija regulira razinu šećera u krvi,
■ bamijina sluz vezuje kolesterol,
■ bamija pomaže razvoju crijevne flore,
■ bamija pomaže radu jetre, te vraća snagu organizmu,
■ bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca, itd.

U liječenju želučanih problema sva snaga bamije nalazi se u njezinoj sluzi. Kako djeluje? Želudac i njegova stijenka imaju sposobnost da se sami regeneriraju. No kako bi se želucu dalo vremena i zaštite da se to i dogodi, bamijina sluz nakon konzumacije obavija njegovu stijenku i stvara zaštitni film kako bi formiralo barijeru od nepovoljnog djelovanja želučane kiseline.

Energetska vrijednost bamije: 100 g bamije sadrži: samo 36 kalorija,2g proteina, 7,6g ugljikohidrata, 0,1g masti, 3,2g vlakana, natrij, magnezij, folnu kiselinu. Bamija je veoma bogata vitaminom B6, te vitaminima A i C.

Bamija sadrži velike količine vlakana (topljiva i netopljiva). Topljiva vlakna smanjuju kolesterol i reguliraju šećer u krvi, a s druge strane, netopljiva vlakna pomažu kod probavnih smetnji. Zahvaljujući magneziju, bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca i smanjuje krvni pritisak.

Studije govore da bamija sprečava nastanak raka debelog crijeva.

Bamija napitak 2004. godine, na: Hochschule Wädenswil, Pharmaceutical Biotechnology, Glycopharmacy Research Group, University of Applied Sciences, Box 335, Grüntal, CH-8820 Wädenswil, u Švicarskoj, skupina znanstvenika obavila je istraživanja o učinkovitosti sluzi bamija kod liječenja Helicobacter pylori. Tom prilikom su dokazali da se korištenjem preparata od bamije (napitak i tinktura) može uspješno izliječiti Helicobacter, kao i kronični gastritisi, žgaravice, gerb i slična želučana oboljenja.

Interesantan je podatak da bamija ima i afrodizijska svojstva, te je zbog toga najpoznatije jelo od bamija i dobilo ime Begova čorba.

Navedene preparate i napitak od bamije iz naše trgovine možete pogledati i ovdje.


Podijeli ovaj članak
Komentari

cart 0 Artikala 0,00 Kn
text

Kategorije

text

Valuta

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • American Express
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • American Express
  • Diners
  • CorvusPay