text
Objavljeno: 22.08.2018. | Autor: Fino.hr | Foto: Jupiter Promocija

Hrana bez glutena

Pomodarstvo ili potreba? Glutenska enteropatija u obliku celijakije, intolerancije na gluten ili osobnog prehrambenog odabira - bez obzira na razlog, u našoj trgovini možete pronaći i kupiti sve veći broj domaćih i stranih proizvoda bez glutena.

Kada bismo pričali s našim bakama, djedovima i generacijama naših roditelja, da li je u nihovo vrijeme postojala pojava preosjetljivosti na gluten ili svjesno izbjegavanje određene hrane koja bi nekim ljudima činila razne zdravstvene probleme - izazvalo bi čuđenje. Gluten, pa što je to? Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, ražu, piru te žitaricama iz porodice pšenice i njihovim prerađenim izvedenicama. 

U zadnjih 10-ak godina priča o glutenu prilično se ''zakuhala'', gdje mnogi stručnjaci idu toliko daleko pa ovaj protein okrivljuju za skoro sve moderne bolesti i probleme. S takvom pozadinom svijet je zahvatila ''bezglutenska groznica'', pa time vrijednost tržišta navedenih proizvoda dvoznamenkasto raste na godišnjoj razini a nazivi hrane koji ne sadrže gluten ''vrište'' iz svih pakiranja i reklama. Dvojbeno je da li je u svijetu stvarno toliki broj ljudi oboljelih od celijakije, no dašak pomodarstva zasigurno postoji. Oni koji su dijagnostičkim pretragama ustanovili da njihov organizam ne tolerira navedenu supstancu, jedini lijek je potpuno izbjegavanje proizvoda koji sadrže gluten u sebi, ukratko provođenje doživotne bezglutenske dijete.

Na drugu pak stranu, postoji veliki broj onih koji su svoju prehranu u potpunosti ili dijelomično promijenili bez ikakve dijagnoze, čime sebi ili svojoj djeci i vlastitom zdravlju možda uskraćuju razne kvalitetne nutrijente koji se mogu pronaći u takvim namirnicama.

No, je li gluten stvarno toliko štetan? Istina je zapravo negdje između. Ljudi koji su živjeli prije pedeset, sto i više godina, u maloj su mjeri oboljevali ili uopće nisu imali problema s glutenom. Zašto? Kruh se u ono vrijeme pravio od netretiranog, prirodno proizvedenog brašna, nije bilo raznoraznih dodataka, aditiva i konzervansa i sl. Samo kvasac, sol, voda, brašno, ulje. Dizao se satima. Mjesio dan prije. Koristio se prirodni kvasac i sl. Današnja pekarska i slastičarska industrija u svoje proizvode dodaje i izolirani gluten kako bi kruhu, krušnim proizvodima i slasticama poboljšala teksturu, elastičnost a time i smanjila vrijeme za proizvodnju te na koncu i same troškove. Taj efekt ljepila i vezanja sastojaka prepoznale su i ostale grane prehrambene industrije pa se tako gluten danas može naći u skoro svakom drugom proizvodu. Proizvođači pšenice koriste genetski modificirano sjeme kako bi urod bio što plodniji a koncentracija proteina (glutena) u fazi otkupa što veća. Što je opet na posljetku sve zanimljivo industriji koja će to zrno u proizvodnji koristiti. Više glutena, lakša proizvodnja, manji troškovi, veća zarada.

Sve je to uzelo danak na zdravlju svjetskog stanovništva. Moderni životni stil tjera nas na brzu i procesuiranu hranu, obroke u pekarama, zalogajnicama, pizzerijama i ostalim lokalima koji koriste namirnice upite kvalitete i porijekla. Ljudsko tijelo po prirodi nije stvoreno za takvu koncentraciju navedenog proteina u svakodnevnoj prehrani koji sam po sebi nije lako probavljiv. Stoljećima prije se kroz fermentaciju i proces obrade smjese prije pečenja kruha njegovo djelovanje svodilo na minumum te time tijelu olakšalavala apsorpcija i probavljivost.

Koje je onda rješenje? Vratimo se izvornim namirnicama i prehrani naših starih. Više kuhanog i sirovog povrća i voća, mesa, ribe i jaja, zdravih obroka ''na žlicu''. Manje tjestenine, bijelog kruha, raznih pekarskih proizvoda, industrijski obrađene hrane, suhomesnatih proizvoda prepunih umjetnih dodataka. Planirajmo obroke, izdvojimo vrijeme za pripremu. Ako biramo kruh, birajmo onaj proizveden na tradicionalan način, s prirodnim sastojcima, spravljen od starih sorti pšenice kao što je npr. pir. Ili ono najbolje - zamjesite svoj kruh! Birajmo kvalitetne i lokalno uzgojene namirnice već dobro znanog porijekla i načina proizvodnje. A prije svega imajmo mjeru u svemu.

Naše tijelo nije stroj. Čuvajmo ga.

 


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 Kn
text

Kategorije

text

Valuta

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • American Express
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • American Express
  • Diners
  • CorvusPay