Bundeva ili tikva prava je vjesnica jesenskih dana i nezaobilazan motiv svih romantičnih jesenskih pejzaža. Vrlo je česti sastojak hrvatskih autohtonih jela. Odličan je izvor minerala, vitamina i ostalih nutrijenata, a u isto vrijeme ima nisku energetsku vrijednost (otprilike 30 kalorija u 100 grama) što je čini dobrim izborom za sve one koji paze na unos kalorija.
Sastojci (za 5 osoba):
* 2 glavice luka
* 2 režnja češnjaka
* 1 kg - 1.5 kg Hokaido tikve
* maslinovo ulje
* 2 mrkve (malo korabice i celera za aromu)
* sol, bijeli papar, muškatni oraščić
* 50 g usitnjenih sjemenki lana ili suncokreta
* sušeni đumbir i korijander
* list svježeg peršina za dekoraciju
* bučino ulje za dekoraciju
*Sastojke iz recepta potražite u našoj trgovini!
Priprema:
Luk i češnjak usitniti te pirjati na maslinovom ulju. Tikvu dobro oprati, odrezati peteljku i ostale vanjske suhe ''izrasline'' (ako postoje). Očistiti ju od sjemenki (najbolje pomoću jušne žlice) i narezati na komade. Koru nije potrebno guliti. Sitno narezanu mrkvu zajedno s tikvom, korabicom i celerom staviti u lonac u kojem ste prethodno pirjali luk i češnjak. Dodati i usitnjene sjemenke suncokreta/lana. Juhi možete dodati i pokoji batat. Preliti vodom tek toliko da svi sastojci budu pokriveni. Za vrijeme kuhanja podlijevati vodom zavisno od željene gustoće. Kuhati na laganoj vatri dok sastojci u potpunosti ne omekšaju. Začiniti po vlastitom ukusu. Promiksati sa štapnim mikserom kad je gotova za kremastu teksturu. Dodati list peršina i par kapi bučinog ulja na vrh juhe te servirati.
Dobar tek!
Komentari