text
Objavljeno: 18.05.2012. | Autor: Zebrano | Foto: Zebrano

Lazanje od zagorskih mlinaca s mesom

Riječ je o receptu za tradicionalne talijanske lazanje ali ovaj put od Zebrano zagorskih mlinaca s mesom, ili kako nam kolege kažu – Gibanica od zagorskih mlinaca s mesom.

Recept je namijenjen za vatrostalnu posudu, dimenzija cca 20×30 cm.

Sastojci:

    * 500 g Zebrano Izvornih zagorskih mlinaca ili mlinaca sa špinatom
    * 500 g miješanog mljevenog mesa (idealno purećeg, ali može i drugo)
    * 4 žlice maslinova ulja
    * 1 vezica peršina
    * 1 veća glavica luka
    * 3 češnja češnjaka
    * 400 g rajčice (ili pelata)
    * 400 g šampinjona
    * 1 žlica pirea od rajčice
    * 1 žlica origana

Bešamel:

    * 60 g brašna
    * 60 g maslaca
    * 1l mlijeka
    * 1 lovorov list
    * 1 grančica majčine dušice
    * 100 g ribanog parmezana
    * maslac za kalup i kapanje

Priprema:

Meso začinite solju, paprom i origanom. Na ulju popržite luk, dodajte meso pa i njega popržite. Dodajte češnjak, rajčicu, pire od rajčice, peršin i šampinjone. Sve skupa pirjajte 30min, dok višak tekućine ne ispari i smjesa postane gusta.

Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje metlicom. Malo posolite, popaprite, dodajte lovorov list, majčinu dušicu te kuhajte na laganoj vatri 10min. Na kraju dodajte parmezan.

Stavite 2 litre vode da zavriju. Uzavrelu vodu ulijte u posudu (dužu, a pliću) pa potopite Zebrano mlinac koji ste prethodno pripasali veličini posude (cca 20×30 cm). Pustite mlince da omekšaju.

Posudu za pećenje premažite masnoćom i tankim slojem bešamela, zatim položite red mlinaca, a na njih sloj prije pripremljenog mesnog ragua, bešamela i parmezana. Drugi sloj započnite polaganjem mlinaca pa dodajte sve kao i za prvi sloj.

Ponavljajte slojeve sve dok ne potrošite sastojke, pazeći da završite mesnim raguom, prelivenim bešamelom i obilno posipanim parmezanom. Sve nakapajte otopljenim maslacem.

Tako pripremljene lazanje pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 200°C oko 40min.

Malo ohladite i poslužite! I dobar tek!


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 Kn
text

Kategorije

text

Valuta

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • American Express
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • American Express
  • Diners
  • CorvusPay