text
Objavljeno: 20.04.2012. | Autor: Fino.hr | Foto: Fino.hr

Organski uzgoj i zdrava prehrana

Većina ljudi mogla bi se složiti da je kakvoća današnjih prehrambenih proizvoda daleko slabija negoli prije. Pri tom se često čuju komentari kako je hrana bezukusna, brašnasta, bezmirisna, poput gume i sl. U namjeri da se ovo izbjegne i poboljša kakvoća, hrani se često dodaju umjetne arome, konzervansi, boje te ostali poboljšivači okusa i izgleda. Stoga ne iznenađuje činjenica da se u mnogim zemljama na ambalaži umjesto stvarnih kemijskih naziva aditiva, upotrebljavaju šifre, tako da je potrošač potpuno zbunjen i neobaviješten o kojim aditivima je zapravo riječ. Većina današnje hrane nije bogata hranjivim tvarima, već rafiniranim šećerom, škrobom i masnoćama.

S pojavom globalne svijesti o štetnim utjecajima industrijskog gospodarenja poljoprivredom i stočarstvom, na čovjekovo zdravlje i okoliš, razvio se 70-ih pravac ekološke poljoprivrede . Moderna znanost utvrdila je da veliki broj bolesti ima direktnu uzročnu vezu sa kvalitetom hrane koju jedemo i pojavom raznih rezidua koje ostaju u biljkama nakon primjene raznih kemijskih sredstva u agrotehnici. Činjenica je da doslovce konzumiramo minerale iz tla preko biljaka. Kvaliteta tla na kojem rastu biljke ima ogroman utjecaj na zdravlje ljudi i životinja koje jedu biljke. Prije stotinu godina gotovo da nije bilo agrokemikalija (pesticidi, mineralna gnojiva itd.), a globalna onečišćenja bila su gotovo zanemariva. Danas je stvar posve drugačija.

Upravo iz tih razloga bitno je dobro razlikovati ekološku i konvencionalnu poljoprivredu. Dok konvencionalna nastoji hraniti biljke, ekološka hrani mikroorganizme u tlu. Mikroorganizmi tla dugoročno ne mogu preživjeti hraneći se umjetnim gnojivima. Što je tlo bogatije organskim tvarima i humusom to je hrana uzgojena na tom tlu bogatija hranjivim tvarima. U klasičnoj konvencionalnoj poljoprivredi očigledno je prekomjerno i neracionalno trošenje neobnovljivih prirodnih resursa, kao i razne mjere koje ostavljaju trajne štetne posljedice na cjelokupnu prirodu i prirodne procese. Zašto su ljudi odlučili ekološki proizvoditi? Svrha ekološke proizvodnje je zaštiti zdravlje i život ljudi, zaštita prirode i okoliša te potrošača. Ekološki proizvod, biološki proizvod i organski proizvod zapravo su sinonimi. Prvi naziv službeni je u Hrvatskoj, drugi se često koristi u Njemačkoj dok je treći naziv međunarodni.

Bitne značajke koje bi svatko trebao znati o eko proizvodima i proizvodnji:

- proizvodnja se odvija na lokacijama koje nisu onečišćene tvarima i zagađivaćima koji nisu odobreni važećim propisima

- ekološke i neeekološke proizvodne jedinice moraju biti odvojene (odnosi se na prirodni smještaj, odvojeni sustavi za vodu, udaljenost, djelovanju plime i oseke, uzvodnom i nizvodnom smještaju)

- u uzgoju bilja i u proizvodnji biljnih proizvoda koriste se tehnike koja trajno održavaju plodnost tla, kakvoću vode, biološku raznolikost

- u uzgoju životinja i proizvodnji životinjskih proizvoda koristi se zootehnika tako da se ispune osnovne fiziološke potrebe životinja te održivost i raznolikost eko sutava

- u preradi proizvoda namijenjenih ljudskoj i životinjskoj ishrani upotrebljavaju se pomoćne tvari i ostali proizvodi koji obuhvaćaju sastojke, aditive i pomoćne tvari od jednog ili više sastojaka biljnog podrijetla

- upotreba mikrobiotika, korisnih insekata za suzbijanje štetnika te uzgoj biljaka i životinja koje su visoko prinosne a opet otporne na razne bolesti

- aplikacija unaprijeđenih metoda kompostiranja i bio-gnojiva.

 

Eko proizvodnja ne tolerira:

- mineralna gnojiva i pesticide

- teške kovine i potencijalno toksične elemente

- biostimulatore (hormonski preparati i tireostatici)

- lijekove (antibiotici, sulfonamidi i druga kemoterapeutska sredstva u veterini)

- nitrate i nitrite - sjemenski odnosno sadni materijal proizveden na "konvencionalan" način

- genetički modificirane organizme (biljne i životinjske)

Obratite pažnju i na pojam “zdrava hrana”. Pojam “zdrava hrana” predstavlja nespretan i nepravilan izbor riječi koje često zloupotrebljavaju konvencionalni proizvođači (korporacije) kako bi namamili potrošače, jer prema “Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti namirnica” svi prehrambeni proizvodi na tržištu moraju biti zdravi, u suprotnom, ne smiju biti dostupni potrošaču, odnosno, moraju biti uklonjeni s prodajnog mjesta. Proizvođači eko proizvoda u potpunosti moraju poštivati uvjete i odredbe Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih prehrambenih proizvoda i pratećih pravilnika.

Eko-proizvod je proizvod s 95% ili više ekoloških sastojaka, pa tako npr. nije moguće marmeladu zaslađivati bijelim rafiniranim šećerom jer se onda gubi dosljednost. Pravo na korištenja znaka “ekoproizvod” na svojim proizvodima imaju proizvođači koji su od pravne osobe ishodili potvrdnicu odnosno certifikat. Mogu je nositi proizvodi koji imaju ekoloških uzgojenih sastojaka preko 70%, dodjeljuje se na godinu dana, a cijena analize po proizvodu iznosi od 10.000 do 16.000 kn. Izdavanje vrše nadzorne stanice u Omišlju, Zagrebu i Splitu. 

Statistika pokazuje da u ukupnoj poljoprivredi Lijepe naše ekološka čini samo 1,29% dok u zemljama EU između 5-10%. No, ta brojka je zasigurno u porastu jer smo i mi, stanovnici Hrvatske, prepoznali eko hranu ne kao marketinški trik, već kao znak kvalitete. Moguće je i reći da smo „razmaženi“ kvalitetom hrane i prirodnom očuvanosti koju su nam ostavili naši stari, na kojoj smo i sami odrastali. Bila bi zaista neprocjenjiva šteta da svi ti prirodni resursi koje posjedujemo ostanu neiskorišteni i zamjenjeni uvoznim proizvodima. Eko proizvedenu hranu kupuje oko 9% građana Hrvatske a tu se postavlja pitanje cijene. Činjenica je da su eko proizvodi i do 30% skuplji što predstavlja zapravo najveću prepreku. Zasigurno sa širenjem eko proizvodnje da će i cijene ponešto padati, no uz sve troškove proizvodnje i ulaganja, mnogo više ljudskog rada i znoja poljoprivrednika, možemo reći da su cijene opravdane, posebice ako gledamo dugoročnog aspekta na ljudsko zdravlje.

 

''Zdravo tlo vrijednije je od zlata.'' - rekli bi mnogi. I ne bi pogriješili.


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners