text
Objavljeno: 13.11.2012. | Autor: Fino.hr

Pommes frites od batata s umakom

Batat u kulinarstvu ima široku primjenu, te se tako od njega mogu spremati mnoga jela, gotovo identična onima u kojima se upotrebljava obični krumpir. Smatra se jednim od najzdravijih namirnica današnjice i svakako bi se trebao naći na jelovniku. Može se kuhati, peći, pržiti, a ako je iz ekološkog uzgoja, može se jesti i s korom. Iako se pommes frites najčešće radi u vrućem ulju, ova zdravija i prilagođena verzija sprema se u pećnici a posebno će se dopasti onim najmlađima.

 

Sastojci:

* 500 g narančastog batata

* sol, papar

* maslinovo ulje

* mljevena crvena paprika, chilli

* 300 ml kiselog vrhnja

* 1 režanj češnjaka

* vlasac

* ružmarin/korijander

 

Priprema:

Batate ogulite, dobro operite, narežite na trakice dužine 10-ak cm i debljine 3-4 cm. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, protvan obložite folijom za pečenje. Batate rasporedite u jednom sloju kako bi se svi ravnomjerno ispekli. Zalijte maslinovim uljem (ne previše), posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom i chillijem po želji. Dodajte grančicu svježeg ružmarina/korijandera ili sušene listiće. Pecite oko 30-ak minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Umak za ''točanje'' batata napravite mješanjem kiselog vrhnja uz dodatak svježe narezanog vlasca (može i sušeni) te sitno nasjeckanog jednog režnja češnjaka. Batate možete poslužiti kao dodatak jelima ili samostalnu grickalicu uz navedeni umak.

 

Dobar tek!


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 Kn
text

Kategorije

text

Valuta

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • American Express
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • American Express
  • Diners
  • CorvusPay