text
Objavljeno: 25.04.2012. | Autor: Fino.hr

Slow Food

Slow Food je međunarodna udruga koja promiče kulturu hrane i vina, ali također brani bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom svijeta. Riječ je o pokretu čije je ime skovano kao odgovor na tzv. "brzu hranu" (fast food). Protivi se standardizaciji okusa, brani potrebu konzumenta za informacijom, štiti kulturne identitete vezane uz hranu i gastronomske tradicije, čuva tehnike uzgoja i prerade hrane nasljeđene iz tradicije i štiti domaće i divlje životinjske i biljne vrste. Kao dio svojih ciljeva, pokret spore hrane pretvorio je staru Fiatovu tvornicu u Torinu u veliki sajam hrane nazvan Salone del Gusto koji se održava po nekoliko dana svakog drugog listopada. Pokret spore hrane ima 83 000 članova diljem svijeta i urede u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, SAD-u, Francuskoj, Japanu i Velikoj Britaniji.

Ideja

Slow Food je 1989. godine, kao eno-gastronomsku organizaciju, u talijanskom gradiću Bra osnovao aktivist Carlo Petrini. Na samim počecima cilj djelovanja organizacije bila je obrana gastro tradicije od najezde fast food imperije, te borba za pravo na gastro užitak i spori ritam života.

Petrinija je počelo mučiti širinenje kompanija brze hrane koje su nagrizale staru talijansku kulinarsku kulturu. Otvorenje McDonald's-a na Španjolskim stubama u Rimu bila je kap koja je prelila čašu. Činjenica da je gigant brze hrane mogao otvoriti vrata u srcu hranom opsjednutog Rima, Petriniju je simboliziralo ranjivost starih vrijednosti pred novim industrijskim metodama. Prerađena brza hrana nije samo mijenjala fizički okoliš kroz intenzivan poljop0rivredni uzgoj, nego je uništavala način života koji se vrtio oko proizvodnje i jedenja izvrsne hrane na opušten, društven način.

Došlo je vrijeme za djelovanje. Petrini je shvatio da ključ promjene leži u u motiviranju ljudi s istim brigama. Sve se vrti oko motiviranja običnih ljudi za preuzmanjem kontrole nad načinom svog života, rada i jela. Znao je da je jedini način odupiranja prijetnji internacionaliziranje problema i promoviranje gastronomske kulture, odgoj okusa, čuvanje poljoprivredne raznolikosti i zaštita tradicionalne hrane kojoj prijeti nestanak.

Zalaganje

Slow Food se zalaže za novu gastronomiju kao slobodu izbora, edukaciju i multidisciplinarni pristup hrani. Danas organizacija ima preko 100.000 članova u više od 150 zemalja svijeta i bori se za zaštitu tradicionalne i održive poljoprivrede, očuvanje tradicionalnih metoda uzgoja i obrade hrane, te obranu bioraznolikosti uzgojnih i neuzgojnih vrsta. Slow Food smatra da je jedini oblik poljoprivrede koji može ponuditi razvojnu perspektivu, posebice u najsiromašnijim dijelovima planeta, onaj utemeljen na mudrosti lokalnih zajednica koje žive u harmoniji s ekosistemima koji ih okružuju.

Projekti i inicijative organizacije nastoje zaštititi i očuvati mjesta od povijesne, umjetničke i društvene vrijednosti koja su dio gastro nasljeđa. Obzirom da je jedenje agrokulturalni čin, obavješteni i educirani potrošač postaje ko-proizvođač. Za takvog potrošača hrana mora biti DOBRA (ukusna i prijatna), ČISTA (proizvedena bez otrova i ugrožavanja prirodnih resursa) i FER (poštivajući prava radnika i uposlenika).

Slow Food organizacija broji sve više članova i u našoj zemlji, koju između ostalog punopravno također i mi podržavamo. Nakon Dubrovnika, Momjana, Splita, Unija i Zagreba šesta hrvatska podružnica osnovana je u Njivicama na otoku Krku. Pridružite se i Vi posjetom na www.slowfood.com.

Slow food nije samo ideja i način prehane već i način života.


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 Kn
text

Kategorije

text

Valuta

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • American Express
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • American Express
  • Diners
  • CorvusPay