Košarica je spremljena!
Shopping cart is saved!
Podaci su spremljeni!
Account is saved!
Objavljeno: 21.08.2012. Autor: Stevija - zdravlje

Stevija - zdrava zamjena za šećer

Što je Stevija?

Stevija je biljka iz porodice krizantema porijeklom iz Paragvaja, gdje se više od  1500 godina koristi kao zaslađivać gorkih ljekovitih pripravaka, čajeva i ostalih napitaka. Krajem 19. Stoljeća „otkrio“ ju je talijanski botaničar i tako omogućio njezin uzgoj i u drugim krajevima svijeta.
 

Zašto je volimo?

* Mljeveno lišće stevije i do 40 puta slađe od šećera

* Sigurna je za dijabetičare GI=0

* Bez kalorija

* Smanjuje visoki krvni tlak, pospješuje rad krvožilnog sustava

* Stimulira probavne i urinarne procese u organizmu

* Ima antimikrobno, antiseptičko, antialergijsko djelovanje

* Ne izaziva karijes niti nepoželjnu toleranciju na okus

* Sprečava nastajanje karijesa i zubnog plaka

* Može se koristiti u konzerviranju povrća i voća umijesto šećera jer ne fermentira

* Može se koristiti u pripravi kolača, keksa i sladoleda jer ostaje stabilna i na 200 stupnjeva C

U listovima stevije nalazi se osam različitih glikozida, a najznačajniji su: steviozid, rebaudiozid C i dulkozid, koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti “slatki”. Svježe lišće stevije ima ugodan slatki okus zbog glikozida od kojih je najznačajniji steviozid, čiji je ekstrakt 200 do 300 puta slađi od šećera, dok je osušeno lišće stevije 30-40 puta slađe. Istraživanja su pokazala da tijelo ne probavljuje te slatke glikozide i oni se ne pretvaraju u glukozu, te je zato njezin GI = 0. Upravo zbog tih svojstava stevija je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom, prekomjernu težinu i sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani.
 

Kako prepoznati kvalitetu stevijinih proizvoda?
 

Važno je razlikovati bijeli prah-ekstrakt stevije (300 puta slađi od šećera) koji služi isključivo za zaslađivanje i zeleni prah (mljeveno lišće stevije) koji ima naglašena ljekovita svojstva. Kod nas je dostupna i u obliku sušenog lista, bijelog i zelenog ekstrakta u prahu te tekućine, no potreban je oprez jer se mogu naći ekstrakti i tekućine koji u sebi sadrže neke moguće štetne tvari. Prilikom kupnje stoga valja pogledati čistoću proizvoda jer originalno stevija je zaslađivač čiji je glikemijski indeks 0. Zanimljiva je činjenica da se u Europi troši oko 10 tisuća tona sintetskih zaslađivača koji su upitne vrijednosti i učinaka na zdravlje. Štetno djelovanje komercijalnih sladila potiče sve više razgovora o alternativnim sladilima s nižim glikemijskim indeksom i upravo tu u posljednje vrijeme sve češće izvire ime biljke stevije, koja ne samo da nije štetna za zdravlje nego je i ljekovita.
 

Kuhanje sa stevijom

Stevija ima odličnu značajku, a to je da ne gubi slatkoću pri višim temperaturama. 1,5 do 2 žlice suhog lista = 1 šalica šećera (200g). Odlično se nadopunjuje s limunovim sokom, ostalim citrusima, ananasom, jagodama, borovnicama. Ukusna je u mliječnim i voćnim proizvodima, a kod pripreme kolača, budući da je dodajemo u tekućem stanju, treba pripaziti da smjesa ne bude rijetka, a to možemo spriječiti dodavanjem nešto više brašna ili lješnjaka. Kod dizanih tijesta možemo dodati žlicu fruktoze, javorovog sirupa, agavinog sirupa, ili meda. U našoj ponudi možete pronaći steviju iz ekološkog uzgoja i to u sušenom obliku kao listiće te zeleni prah stevije.
 

Priprema stevije

I. način

1. Lišće stevije sameljite u električnom mlincu.
2. Otprilike 10 g tako samljevenog lišća stevije uspite u 1 litru prokuhane hladne vode.
3. Ostavite da odstoji 24 h te zatim procijedite i čuvajte u hladnjaku.  Tako dobivenu tekućinu dozirajte prema ukusu.
4. Za pripremu kolača raditi sa manje vode (1-2 dl) kako smjesa ne bi bila previše rijetka
 

II. način

1. Lišće stevije sameljite u električnom mlincu.
2. Otprilike 10 g tako samljevenog lišća stevije istresite u filter za čaj.
3. Zakuhajte 1 litru vode i u kipuću vodu stavite filter vrečicu. Maknite sa vatre i ostavite filter oko 30 minuta.
4. Nakon što se ohladi, dobiveni koncentrat spremiti u hladnjak jer je na bazi vode. Dozirajte prema ukusu.

U slast!

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registriraj se ovdje.
 
 
0 Artikala
0,00 Kn
 
KATEGORIJE




      Valuta


MasterCard Maestro Visa Diners American Express Verified by Visa MasterCard SecureCode American Express Diners CorvusPay