Čičoka pomaže održavanju zdravlja i vitalnosti, a uvođenjem u prehranu bolesnika moguće je popraviti njihova stanja i olakšati tegobe. Čičoka pomaže kod visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji. Čičoka sadrži polisaharid inulin, koji sadrži fruktozu. Budući da neprobavljivo biljno vlakno, razgradnja inulina počinje tek u debelom crijevu Inulin kao probiotik normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru, kod primjene antibiotika, pomaže kod crijevnih infekcija. Normalizira razinu triglicerida u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i smanjuje masne naslage, kod ljudi s viškom kilograma. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta razine šećera u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.
Vlado Posel obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Kuršancu na kojem je sam svoj majstor nije posebno specijalizirao ni u kojoj povrćarskoj ili drugoj kulturi, ali za sve što uzgaja zajednička je i ključna karakteristika – biodinamičko gospodarenje.