Košarica je spremljena!
Shopping cart is saved!
Podaci su spremljeni!
Account is saved!
Cijena:
95,00 Kn/kg
    




Drniška panceta Nira, komad
Drniška panceta Nira, komad
Sastojci:  svinjsko meso, morska sol (3-4%). Sušeno na prirodan način.
Zemlja podrijetla:  Hrvatska
Uvjeti čuvanja:  Čuvati na temperaturi do +22 °C.
Najbolje upotrijebiti do:  28.12.2018.
Dostupnost: Dostupno
Detaljnije o proizvodu:
Panceta je trajni suhomesnati proizvod dobiven tehnološkim procesom koji obuhvaća: soljenje, sušenje, zrenje i dimljenje. Pravi se od svinjskog mesa, točnije od mesnate slanine. Najčešće se proizvodi u Italiji i Hrvatskoj (dalmatinska panceta). Sama riječ panceta dolazi od talijanske imenice ‘‘pancia’’ što znači ‘‘trbuh’’. Razlika između pancete i domaće slanine (npr. slavonske) bi bila ta što se za pancetu upotrebljavaju manje svinje te finalni proizvod ima veću prošaranost mesa i masnoće dok je to kod slanine sklono variranju, čak i blagom prevladavanju onog masnijeg dijela. Za nju se može reći da predstavlja zaštitni znak tradicionalne dalmatinske gastronomije. Ne sadrži konzervanse i aditive.
Proizvođač:
Naziv:  Pršutana Nira
Adresa:  Pakovo Selo b.b., Drniš 22320
 
 
Pršutana Nira iz Pakova Sela, dvadesetak kilometara udaljenog od Drniša, jedna je od dvanaest pršutana udruženih u Udrugu proizvođača drniškog pršuta. Vlasnik pršutane, Nikola Rakić predsjednik je te udruge. Riječ je o udruzi osnovanoj 2002. godine kako bi se zaštitio poznati drniški pršut, jedan od devet zaštićenih hrvatskih prehrambenih proizvoda. Pršutana Nira proizvodi izvorno zaštićeni drniški pršut za koji sirovina može biti isključivo Hrvatska. Za razliku od dalmatinskog pršuta, zaštićenog zemljopisnim porijeklom, za kojeg sirovina može biti iz bilo kojeg kraja u svijetu. Proces proizvodnje drniškog pršuta zapravo je jednostavan: pršut u pršutanu dolazi u svježem stanju, i što prije ga valja posoliti. Nakon tri tjedna pršuti se stavljaju pod prešu pod kojom stoje pet dana. Potom se dime oko mjesec dana, a nakon toga se provjetravaju i isušuju. Nakon toga se pršuti spremaju u podrum. Najveću vrijednost, ali i specifičnost drniškom pršutu daje upravo miljevačka bura; koja je bitna u procesu sušenja, zbog soli kojeg nanese s mora te trava i mirodija drniškog kraja pa tek potom onda i samo drvo na kojem se pršuti dime.
 
0 Artikala
0,00 Kn
 
KATEGORIJE
      Valuta
MasterCard Maestro Visa Diners American Express Verified by Visa MasterCard SecureCode American Express Diners CorvusPay