Košarica je spremljena!
Shopping cart is saved!
Podaci su spremljeni!
Account is saved!
Cijena:
45,00 Kn
    
Fileti slanih inćuna Tajer
Fileti slanih inćuna Tajer
Sastojci:  fileti inćuna (min.58%), suncokretovo ulje, sol (u promjenjivim odnosima).
Pakiranje:  200 g
Zemlja podrijetla:  Hrvatska
Uvjeti čuvanja:  Čuvati na temperaturi od +4 do +10 °C
Najbolje upotrijebiti do:  22.07.2017.
Dostupnost: Dostupno
Detaljnije o proizvodu:
Slane srdele i slani inćuni ili kako ih isto tako često zovu usoljene srdele i usoljeni inćuni priča su za sebe. Generacije ljudi na Mediteranu odgojene su na slanim srdelama. Najčešća marenda su bile slane srdele, naravno u djevičanskom, domaćem maslinovom ulju , s malo vinskog octa, malo narezane kapule i domaćim kruhom. Slana srdela danas nije toliko zastupljena u svakodnevnoj prehrani, nego je ostala više kao kulinarska poslastica. Posljedna oaza gdje se još uvijek štuje njezin kult je otok Vis a počeci svega na Mediteranu su naravno antička Grčka i antički Rim. Veliki dio posla se još uvijek obavlja ručno i zahtjeva stručnost i strpljenje. Soli se samo svježe ulovljena riba koja se najprije ostavi u velikim barelima dok se krv potpuno ne iscijedi. Nakon toga riba se soli a dva su načina kako se to radi. U malim barelima srdele ili inćuni se slažu gusto jedan do drugog, a između svakog reda se stavi bogati sloj krupne soli. Riba sazrijeva najmanje 3-4 mjeseca. Drugi način je u tome što se prije soljenja ribama ručno otkine glava i ukloni se se iznutrica. Tek nakon toga slijedi soljenje kojim se uklanja masnoća iz mesa, zatim se riba slaže u barele sa slojevima soli između, prelije salamurom poklopi i podvrgne pritisku, a sazrjevanje traje od 3-6 mjeseci. Riba se vadi iz barela i pažljivo ocijedi kako bi se odstranila sva slana voda. Nakon toga se riba opet ručno filetira, slaže u male staklenke i preljeva uljem.

Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na pakiranju.
Proizvođač:
Naziv:  Tajer
Adresa:  Marijane Radev bb, Zadar 23000
 
 
Tajer d.o.o. osnovan je 1991.godine, kao mala obiteljska tvrtka koja se uglavnom bavila trgovinom ribe, da bi od 2007. godine glavna djelatnost postala soljenje inćuna i srdela iz Jadranskog mora. Tajer d.o.o. posluje prema HACCP sustavu koji garantira kvalitetu proizvoda. Proizvodi su slani inčun(filet), marinirani inčun(filet) i slana srdela. PROCEDURA OD ULOVA DO STOLA ZA SLANE PROIZVODE 1. Ulov sitne plave ribe: srdele, inćuna, plavice i skuše radi se na tradicionalan način tako da se brodovima koji imaju kružne mreže „plivarice“i sa dvije manje pomoćne barke s umjetnom rasvjetom noću kad nema mjeseca skupljaju ribe koje privlači to svjetlo. Prije zore se mrežom koja je duga od 400-500m opkoli u krug riba i nakon određene procedure stiskanja donjeg dijela mreže i zbijanja ribe u jedan kraj mreže, riba se vadi na brod. Riba se rashlađuje („šokira“ ) ledom u velikim plastičnim bačvama. Tada se stavlja u ribarske sanduke i tako transportira do „Tajera“ pogona za preradu ribe. 2. Vrši se prijem ribe: pregledava se kvaliteta, mjeri temperatura ribe, veličina(pecatura tj.kom/kg) i mjeri se količina ribe. 3. Prerada ribe: svježa riba se stavlja u salamuru (otopina morske soli i vode 24%) oko sat vremena, tada se ribi ručno odstranjuje glava i utroba te se soli u za to predviđena „barila“(plastične posude od cca 100l). Kad se barilo napuni ribe i soli u određenom omjeru prema recepturi na vrh se stavlja teret od cca pola težine robe u barilu. 4. Zrenje ribe: tako prerađena roba s teretom stavlja se u „zrionu“(skladište u kojem riba fermentira na određenoj temperaturi koja ne smije prelaziti 24 ºC). Tamo mora odležati najmanje 4 mjeseca i tada ide na filetiranje ili u drugo skladište na održavanje koje mora biti hlađeno od +4 do + 10 ºC. 5. Filetiranje i pakovanje: riba nakon zrenja kad dobije lijepu crvenu boju i miris ide na preradu za gotov proizvod. Prvo se pere od soli u toploj vodi da se skine kožica, zatim se suši u centifugi ili na neki drugi način tako da se odstrani što više vode. Tako iscijeđena riba se filetira i stavlja u staklenke s uljem u određenom omjeru, zatvara i vakumira.
 
0 Artikala
0,00 Kn
 
KATEGORIJE
      Valuta
MasterCard Maestro Visa Diners American Express Verified by Visa MasterCard SecureCode American Express Diners CorvusPay