Košarica je spremljena!
Shopping cart is saved!
Podaci su spremljeni!
Account is saved!
Cijena:
50,00 Kn
    
Motar
Motar
Sastojci:  
Pakiranje:  300 g
Zemlja podrijetla:  Hrvatska
Uvjeti čuvanja:  Nakon otvaranja čuvati na temperaturi do +4 °C.
Dostupnost: Nedostupno
Predbilježi se
Detaljnije o proizvodu:
Motar ili petrovac se nalazi na istočnoj obali Jadrana gdje raste u neposrednoj blizini mora, iz stijena i u pijesku. Petrovac se odavno upotrebljava kao antiskorbutik, diuretik, aromatik, aperitiv, digestiv, depurativ, karminativ te kao povrće i začin. Odličan je za pripremu različitih jela, uglavnom salate, marinade i umake. Dobitnik je oznake ''Hrvatski otočni proizvod'' a koristi se kao salata uz lešade, krumpir, carpaccio, dobro ljubi pomidoru (rajčicu), a da pritom nije izgubio boju, okus i miris. Motar, matar, petrovac ili šćulac polugrmovita je halofilna trajnica. Listovi motara koriste se u liječenju tegoba mjehura, za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi, za jače mokrenje, protiv bubrežnih komplikacija i tegoba želuca, te za mršavljenje. Dosadašnjim istraživanjima dokazano je da biljka sadrži eterično ulje, aminokiseline, kumarine i flavonoide, te veliki postotak vitamina C. Trajna i snažna, pri podnožju odrvenjela štitarka, koja može narasti I do 50 cm visoko. Štitasti cvatovi sa zelenkastožutim cvjetićima razvijaju se u kolovozu i rujnu. Jedina je biljka u rodu Crithmum. Raširena je po cijelom obalnom pojasu Europe, pa i u hladnijim krajevima. Mesnati i čvrsti listovi imaju slan i aromatičan okus. Pomorci su listove motara u prošlosti nosili uložene u octu na svoje plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta. Sušenjem listova dio eteričnog ulja (kojemu je glavni sastojak dilapiol) ispari, pa se mogu prirediti jela s blažim mirisom. Upotrebljava se u prehrani, za salate, ukiseljena i za umake, ali i u medicini kao antiskorbutik i diuretik.

Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na pakiranju.
Proizvođač:
Adresa:  Brune Bušića 2, Otok Lastovo 20290
 
 
Pz Prijatelji Lastova je udruga koju su osnovali sedmero lastovskih zadrugara, redom volontera. Kod starijih otočana prikupili su recepturu za džemove koji se baziraju isključivo na šećeru i voću koje dozrijeva te sezone, a kod “Prijatelja Lastova” umjetni aditivi strogo su zabranjeni. Osim priprave slatkih namaza, “Prijatelji Lastova” pročuli su se i po rakijama, čiju aromu poboljšavaju dodatkom rogača, latica ruže centofolije i aromatičnog bilja koje prethodno sami beru. Zadrugari su ponudu proširili za još dvije salate koje idu kao prilog slanim jelima, kapare i motar/petrovac, koji rastu po kamenu i morskim hridima.
 
0 Artikala
0,00 Kn
 
KATEGORIJE
      Valuta
MasterCard Maestro Visa Diners American Express Verified by Visa MasterCard SecureCode American Express Diners CorvusPay