text
Objavljeno: 19.10.2017. | Autor: Fino.hr

Domaći bademi iz Dalmacije

Napokon smo pronašli vrhunske domaće bademe iz ekološkog uzgoja! Proizvedeni, odnjegovani i ubrani u srcu Dalmacije! Domaće bademe možete odsada kupiti i u našoj trgovini!

Nakon godina potrage i neuspješnih pokušaja pronalaska kvalitetnih hrvatskih badema, napokon smo pronašli domaće bademe vrhunske kvalitete! Riječ je bademima poljoprivredne zadruge ''Vrisak'' iz Polače kraj Zadra. Bademi se uzgajaju po prinicipima ekološke poljoprivrede te sukladno tome posjeduju ekološki certifikat. Naviknuti na one iz SAD-a koji dominiraju na našem tržištu, ne možemo ne zamjetiti već na prvu življu smeđu boju, mekoću pod prstima i drugačiji oblik (spljoštenost) a na prvi griz... Vau! Mekano, ukusno, kao da ima nekog soka u njima a kad ono prvi znaci ulja iz tog divnog ploda. Navedene bademe možete pronaći i kupiti u našoj trgovini.

Zanimljivosti

Uključivanjem otprilike 23 badema dnevno u prehranu jednostavan je način da osigurate organizmu potrebne i važne hranjive tvari. Bademi su bogat izvor vitamina E, kalcija, magnezija i kalija. Dodatno, bademi su značajan izvor proteina i vlakana te jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Prema FDA (Food and Drugs Administration), 30-40 grama dnevno većine orašastih plodova može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Mnoge od hranjivih tvari u bademima pridonose očuvanju i održavanju zdravlja srca. Primjerice, bademi su bogati magnezijem, što je presudno u sprječavanju srčanih napada i hipertenzije. Istraživanja pokazuju da bademi smanjuju čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti, smanjujući razinu LDL kolesterola. Bademi također mogu promicati zdravlje gastrointestinalnog sustava - visok sadržaj vlakana daje im prebiotička svojstva koja doprinose zdravlju u gastrointestinalnom traktu. Prema istraživanju Američke udruge za dijabetes, prehrana koja sadrži orašaste plodove, kao što su bademi, pomaže u borbi protiv dijabetesa. Također su korisni za održavanje adekvatne tjelesne mase. Sadržaj vlakana, bjelančevina i masnoća badema insinuira da je potrebno samo šaku da se osjećate siti i zadovoljni, tako da nećete imati potrebu prejedanja. Budući da bademi sadrže relativno visoku kalorijsku vrijednost, važno je ograničiti veličinu posluživanja na preporučenih 30 grama, odnosno 23 badema.

Konzumacija

Bademi se uistinu mogu konzumirati na mnogobrojne načine. Kao grickalica, odmah ''iz vrećice''  ili blago pečeni u pećnici uz dodatak mirodija, začina i krupne morske soli. Od badema se može praviti i fini namaz. Plodove jednostavno smiksajte do željene gustoće uz dodatak začina ili sladila. Neizostavni su i u kolačima, cijeli ili u obliku brašna. Za one koje imaju problema s probavom badema, stručnjaci savjetuju njihovo prethodno namakanje u vodi preko noći. Time se bademi omekšavaju, vanjska ovojnica se može lako odstraniti a stajanjem u vodi se aktiviraju enzimi koji poboljšavaju njihovu probavljivost. Bademi su i odlična pomoć u rješavanju boli u želucu uzrokavane gastritisom i sličnim oboljenjima.


Podijeli ovaj članak
Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners