text
Objavljeno: 08.06.2012. | Autor: prof. dr. sc. Neven Antunac | Foto: Capra Domestica

Kozje mlijeko - riznica zdravlja


Mliječna mast kozjeg mlijeka sadrži konjugiranu linolnu kiselinu, za koju je dokazano antikancerogeno djelovanje. Brojna su istraživanja koja potvrđuju da kozje mlijeko ima antikancerogena svojstva. Sadrži i manje kolesterola (10 mg/100 g) u usporedbi s kravljim (13 mg/100 g).

Proteini

Kozje mlijeko je prema udjelu proteina veoma slično kravljem, a razlike su utvrđene u aminokiselinskom sastavu i relativnom odnosu pojedinih vrsta proteina. Proteini mlijeka sastoje se od kazeina i proteina mliječnog seruma (albumina, globulina). Hranidbena vrijednost proteina ovisi o udjelu pojedinih aminokiselina koje se apsorbiraju u probavnom sustavu. I proteini kozjeg mlijeka probavljiviji su od proteina kravljeg mlijeka, a apsorpcija aminokiselina je efikasnija. Jednom čašom osigurava se 17,4 %, a kravljim 16,3 % dnevne vrijednosti. U preradi mlijeka u sir osobito je značajno vrijeme zgrušavanja i čvrstoća gruša, što ovisi o sastavu proteina mlijeka. Gruš od kozjeg mlijeka probavljiviji je zbog njegove manje čvrstoće, a vrijeme zgrušavanja kraće u usporedbi s kravljim mlijekom.

Laktoza

Kozje mlijeko sadrži manji udio laktoze u odnosu na kravlje mlijeko, što je prednost za osobe koje ne podnose laktozu. Kod takvih osoba dio laktoze ostaje nehidroliziran i pri tome se ne apsorbira u tankom crijevu. Nepodnošljivost laktoze je stanje koje nastupa kao posljedica neresorbirane laktoze. Pojedini istraživači utvrdili su da kozje mlijeko sadrži oligosaharide koji djeluju protuupalno i da pridonose lakšoj probavljivosti, osobito u slučaju poremećene crijevne funkcije.

Vitamini i mineralne tvari

Iako je sadržaj mineralnih tvari u kozjem i kravljem mlijeku općenito dosta sličan, kozje mlijeko sadrži 13 % više kalcija, 25 % više vitamina B6 ; 47 % više vitamina A, kalija 134 % više, niacina triput više i bakra 4 puta više. Za mineralizaciju kostiju osobito je važna uloga kalcija i fosfora. Jednom čašom kozjeg mlijeka osigurava se 32,6 % dnevne vrijednosti za kalcijem i 27 % za fosforom, u usporedbi s kravljim mlijekom 29,7 % (za kalcijem) i 23,2 % (za fosforom). Kozje mlijeko može pomoći i u prevenciji visokoga krvnog tlaka i ateroskleroze. Kozje mlijeko dobar je izvor kalija, esencijalnog minerala za održavanje normalnoga krvnog tlaka i funkciju srca. Čaša kozjeg mlijeka sadrži 498,7 mg kalija, te se na taj način osigurava 14,2 % dnevne vrijednosti. Kozje mlijeko također sadrži 27 % više antioksidanta selena od kravljeg mlijeka. U odnosu na kravlje, kozje mlijeko sadrži manje folne kiseline, važne u sintezi hemoglobina.

Prehrambena i terapeutska vrijednost

Prehrambenu vrijednost kozjeg mlijeka određuje njegova energetska vrijednost, sadržaj esencijalnih masnih i aminokiselina, sadržaj vitamina i mineralnih tvari, kao i njegova probavljivost. Energetska vrijednost kozjeg mlijeka iznosi od 60 do 75 kcal/100 g, ili od 25 do 313 kJ/100 g, i približno je jednaka kao i kravljeg mlijeka.

Zdravlje u čaši

Na ljekovitu moć kozjeg mlijeka upozorio je još davno i Hipokrat, istaknuvši da sirutka dobivena od kozjega mlijeka ima ljekovita svojstva. U 19. stoljeću liječenje sirutkom od kozjeg mlijeka bilo je vrlo djelotvorno kod upale pluća, žutice, reume, uloga (gihta). Kozje mlijeko preporučalo se oboljelima od tuberkuloze, najraširenije smrtonosne bolesti u to vrijeme. Alergija na proteine kravljeg mlijeka ili druge alergene česta je pojava u dojenčadi i djece. Simptomi alergije često se javljaju u dobi od 2. do 4. tjedna života, zbog nedovoljno razvijenoga crijevnoga imunološkog sustava, a osobito u prvih 6 mjeseci života.

Kozje mlijeko karakterizira i značajna terapeutska vrijednost za ljudsko zdravlje, a često se preporučuje osobama alergičnima na protein kravljeg mlijeka (b-laktoglobulin)

Alergijska reakcija na protein kravljeg mlijeka može se manifestirati na različite načine i na raznim organima. Ukoliko se radi o probavnim organima, može doći do povraćanja, proljeva, bolova u trbuhu (kolika), a ako se radi o dojenčetu njegovo napredovanje je usporeno. Patofiziološki simptomi klinički se manifestiraju na tankom i/ili debelom crijevu. Tipični su simptomi tankog crijeva gubitak tjelesne mase, osjetljivost i proljev. Krvavi proljev, sluz u stolici, edem, crvenilo kože i manji čirevi simptomi su patoloških reakcija debelog crijeva. Odgovor dišnih organa na alergijsku reakciju je bronhitis, suženje bronha, što otežava normalno disanje.

Mlijeko i djeca

U prvom mjesecu života dojenčadi česte su pojave urtikarije, odnosno različiti oblici dermatitisa. Istraživanja provedena u Švedskoj potvrdila su kako je kravlje mlijeko bilo glavni uzročnik kolika u 12 do 30 % djece u dobi do 3 mjeseca. Kolike se zapažene i u dojenčadi čije su majke pile kravlje mlijeko. U starije djece utvrđena je intolerancija na proteine kravljeg mlijeka u oko 20 % slučajeva. Oko 40 % pacijenata osjetljivih na proteine kravljeg mlijeka dobro je podnosilo proteine kozjeg mlijeka. Kravlje mlijeko ne preporučuje se u prehrani dojenčadi prije navršene prve godine života. Općenito se smatra da ga djeca alergična na mlijeko nakon treće godine života mogu uzimati bez ikakvih posljedica. Zato liječnici u tom razdoblju života djece, ali i odraslih osoba, kao zamjenu preporučuju konzumaciju kozjeg mlijeka.

U našoj trgovini potražite razne kozje proizvode naših malih proizvođača. Mlijeko, jogurt, kefir, mladi sir i još svašta nešto fino! U slast!


Podijeli ovaj članak
Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners