text
Objavljeno: 02.01.2013. | Autor: Fino.hr

Njoki od butternut tikve

Bundeva je prava vijesnica jesenskih dana! U ovome receptu možete uživati za vrijeme sezone ovog iznimno zdravog povrća ali i tokom cijele godine! Mogu se konzumirati i u slanim ali i slatkim varijantama. Njoki od bundeve su iznimno ukusni! Obavezno probati!

U pripremi ovog jela može poslužiti i neka druga vrsta bundeve, no mi smo se ipak odlučili za ovu, jer nam je za ovaj recept nekako najprikladnija. Možda radi njezine, pomalo slađe arome u odnosu na druge vrste tikvi. Kako sezona bundevi traje svega par mjeseci i u prodaji je do prosinca, nakon pripreme, uz naravno svježu konzumaciju njoki se mogu i zamrznuti! Pronađite vremena i napravite zalihu njoka za cijelu godinu!

 

Sastojci (za 6 osoba):


* 1.5 kg butternut bundeve (1 bundeva)   

* 1 svježe jaje

* 200 g oštrog pšeničnog brašna

* sol, papar, muškatni oraščić

* Sastojke iz recepta potražite u našoj trgovini!

Priprema:

Bundevu ogulite, očistite od koštica, narežite na komadiće, te potom  pecite u pećnici 45 min. na 180 stupnjeva, ili dok ne omekšaju i poprime finu žućkastu boju.  Pri pečenju poželjno je koristiti foliju za pečenje kako se komadići ne bi slijepili za podlogu. Ulja i druge masnoće nije potrebno dodavati. Ispečene komadiće bundeve prebacite u zdjelu, posolite, popaprite, dodajte malo muškatnog oraščića te usitnite štapnim mikserom dok smjesa ne bude kremasta. Potom dodajte jaje i postepeno dodavajte brašno i mjesite dok smjesa ne poprimi kompaktnu strukturu. Od oblikovanog tijesta, formirajte valjak te narežite njoke na odgovarajuću veličinu. Prije toga malo ''pobrašnajte'' podlogu  kako se tijesto ne bi slijepilo. Narezani njoki mogu se odmah pripremiti – kuhati u vrućoj vodi dok ne isplivaju na površinu ili zamrznuti te konzumirati po potrebi. Poslužiti s malo maslinovog ulja i listića ružmarina.

Ukoliko se odlučite za zamrzavanje potrebno je napraviti sljedeće:  kako se njoki ponovno ne bi međusobno slijepili i formirali ''grude'' u vrećici potrebno je narezane njoke (svakog zasebno) rasporediti u ravnoj posudi, bez međusobnog dodirivanje te staviti u zamrzivač na 2 sata ili dok ne primjetite da su njoki u potpunosti smrznuti (tvrdi). Nakon toga ih možete radi lakšeg skladištenja u zamrzivaču sve prebaciti u vrećice za zarmzavanje i zatvoriti.

Dobar tek!
 


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners