Batat u kulinarstvu ima široku primjenu te se tako od njega mogu spremati mnoga jela gotovo identična onima u kojima se upotrebljava obični krumpir. Smatra se jednim od najzdravijih namirnica današnjice i svakako bi se trebao naći na Vašem jelovniku. Može se kuhati, peći, pržiti, a ako je iz ekološkog uzgoja, može se jesti i s korom. Iako se pommes frites najčešće radi u vrućem ulju, ova zdravija i prilagođena verzija sprema se u pećnici a posebno će se dopasti onim najmlađima. Količinu sastojaka prilagodite potrebama.
Sastojci:
* narančasti batat
* sol, papar
* maslinovo ulje
* mljevena crvena paprika, chilli po želji
* kiselo vrhnje ili mileram
* 1 režanj češnjaka
* vlasac
* ružmarin/korijander
*Sastojke iz recepta potražite u našoj trgovini!
Priprema:
Batate ogulite, dobro operite, narežite na trakice dužine 10-ak cm i debljine 3-4 cm. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, protvan obložite folijom za pečenje. Rasporedite ih u jednom sloju bez međusobnog dodirivanja kako bi se svi komadići ravnomjerno ispekli. Zalijte maslinovim uljem (ne previše), posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom i chillijem po želji. Dodajte grančicu svježeg ružmarina/korijandera ili sušene listiće. Pecite oko 30-ak minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi. U pripremi umjsto pečnice možete koristiti i aparate koji koriste struju vrućeg zraka. Umak za ''točanje'' batata napravite mješanjem kiselog vrhnja uz dodatak svježe narezanog vlasca (može i sušeni) te sitno nasjeckanog jednog režnja češnjaka. Umjesto vrhnja možete koristi i mileram. Batate možete poslužiti kao dodatak jelima (npr. uz burgere) ili samostalnu grickalicu uz navedeni umak.
Dobar tek!
Komentari