Navedeni recept se brzo priprema i za njegovu pripremu nisu potrebne velike kulinarske vještine. Uz to što je krepka i fina, juha od rajčice je i jako zdrava jer se ukuhavnjem rajčice dodatno pojačava razina njezinog nabitnijeg sastojka - likopena.
Sastojci (za cca 6 osoba):
* 3 mrkve
* 2 korijena peršina srednje veličine
* pola glavice celera
*pola glavice korabice
*svježi list peršina
* 1 glavica luka
* 3 režnja češnjaka
* sol, papar
* lovorov list
* mažuran
* bosiljak
* 500 ml domaće pasirane rajčice
* 500 ml domaćeg soka od rajčice
* oko 1 l vode
* riža (krutoni, poprženi komadići kruha)
Priprema:
Prvo napravite povrtni temeljac. Nasjeckajte mrkvu, korijen peršina, korijen celera i korabicu na kockice. U velikoj posudi kratko popržite luk na maslinovom ulju. Prije nego li se luk karamelizira dodajte sjeckano povrće, češnjak i kratko pirjajte. Zalijte s 300 ml vode, posolite, poklopite i ostavite da se povrće kuha na laganoj vatri. Po potrebi dolijevajte vodu. Kada povrće omekša usitnite ga štapnim mikserom. Zatim dodajte domaću pasiranu rajčicu i sok od rajčice te dolijte vode ovisno o željenoj gustoći. Posolite, popaprite, dodajte lovorov list, malo mažurana, bosiljka i svježi peršin.. Kuhajte kratko na laganoj vatri uz mješanje. Za prilog juhi ukuhajte u slanoj vodi u drugoj posudi malo riže te pomješajte sa juhom. Umjesto riže možete dodati i krutone ili poprženi stari kruh. Za kremastiju teksturu dodajte i malo vrhnja po želji.
Dobar tek!
Komentari