Samoborska muštarda je pikantni umak, čije ime potječe od francuske riječi “moustard” što odgovara našem nazivu senf. Pripremanje muštarde u Samoborskom kraju poznato je još od davne 1808.g. kada je Samobor bio sastavni dio Ilirske provincije. Spremanje ovog pikantnog umaka su stanovnici Samobora naučili od Francuza koji su u našem kraju boravili od 1808.g. do 1812.g. Samoborska muštarda je potpuno prirodan proizvod koji u sebi ne sadrži konzervanse. Nezaobilazan je umak za pripremu mesa, a jede se uz kuhano meso, pečenice, češnjovke, pečeno meso i sl.
Samoborska muštarda Filipec, 220g
10,00 €
Sastojci: prerađevine od grožđa, sjeme gorušice, šećer, sol. Bez konzervansa.
Pakovanje: 220g
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Uvjeti čuvanja: Čuvati na hladnom mjestu
Dostupnost: Dostupno
Obrt za vinogradarstvo Filipec
Stražnička 1A, Samobor 10430
Obitelj Filipec već generacijama njeguje tradiciju pripravljanja bermeta i muštarde. Bermet je naziv za crno aromatizirano vino, pripremljeno od biranih sorti grožđa, pellina i južnog voća. Samoborska muštarda pikantni je umak, okusa sličnog senfu. Ovi proizvodi identitet su i ponos Samoboraca i neizostavni dio gastronomske ponude Samobora koja datira još od 19. stoljeća i prenosi se već generacijama obitelji Filipec.