text
Objavljeno: 08.11.2015. | Autor: Fino.hr

Suhomesnati proizvodi bez aditiva i konzervansa

U našoj ponudi možete pronaći suhomesnate proizvode bez aditiva i konzervansa, pojačivača okusa i to na način na koji su ih radili naši stari. U njihovoj proizvodnji korišteni su isključivo prirodni dodaci: morska sol, češnjak, papar, crvena paprika ili pak šećer. Tu je još i sušenje koje se odvija na prirodan način te naravno dimljenje, ukoliko to receptura nalaže.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da prekomjerno konzumiranje suhog mesa može izazvati rak, dok struka pak kaže da je problem u aditivima i konzervansima koji se koriste u proizvodnji.

Pošto nisu prirodan sastojak hrane, aditivi nose određene zdravstvene rizike. Pojedini aditivi ako se unose u količini koja premašuje dozvoljeni dnevni unos (ADI), mogu izazvati degenerativane promjene, alergijske reakcije, te povećati rizik za određene oblike raka i drugih bolesti. No, često se postavlja pitanje, koliko je ta dozvoljena količina ''normalna'' i da li se u proizvodnji suhomesnatih proizvoda koji se prodaju u supermarketima uopće ta količina kontrolira?

Od konzervansa se najčešće u proizvodnji koristi natrijev nitrit (E250), poznat i pod nazivom ''sol za salamurenje''. Natrijev nitrit koristi se desetljećima za konzerviranje raznih proizvoda dobivenih preradom mesa životinja i riba. On je odgovoran da suhomesnati proizvodi što duže zadrže lijepu i privlačnu crvenu boju čak i nakon termičke obrade kuhanjem ili pečenjem. Tu su još i E249 te E251, E252 i sl. Neki od navedeni aditiva su u određenim zemljama zabranjeni za korištenje te deklarirani kao kancerogeni. Ne zaboravimo i pojačivače okusa koji se kriju pod kodnim imenom E621 itd. ili kao tzv. ekstrakt kvasca, mononatrijev glutaminat i sl.

Kod proizvoda koji sadrže navedene konzervanse nije preporučljivo njihovo izlaganje termičkoj obradi kao što su prženje i pečenje zbog otpuštanja raznih štetnih supstanci pod utjecajem visokih temperatura. Hrenovke, paštete, konzervirano meso, šunke, mesni namazi, kobasice, šunke za pizzu, slanina i sl. samo su neke od namirnica u koje se kod  industrijske proizvodnje dodaju navedeni aditivi. Dodavanjem aditiva u mesne prerađevine povećava se i njihov rok upotrebe. No, poneki će pak ići tako daleko i reći da mesna industrija za proizvodnju mesnih prerađevina koristi meso najlošije kvalitete ili ono kojem je istekao rok trajanja pa je sav arsenal aditiva i dodataka jedini način da se na tržište plasira donekle siguran i jestiv proizvod.

Iako poneko povrće također u svom sastavu ima visoki udio nitrita, kao npr. špinat, istraživanja su pokazala da je vjerojatnost pojave raka u slučaju konzumiranja nitrata iz ovih izvora izrazito mala ili u potpunosti ne postoji.

Naši bake i djedovi oduvijek su u svojim špajzama imali razne suhomesnate proizvode koji su najčešće spravljali sami i to na potpuno prirodan način. Domaća slanina, pršut, kulen, razne kobasice, šunka, čvarci, svinjska mast - samo su neke od delicija koje su se pravile. One su još uvijek tu, ali pomalo zaboravljene i istisnute industrijskim proizvodima. Naša misija je da ih vratimo na stolove i povratimo one prave, već zaboravljene okuse iz djetinjstva podržavajući male poljoprivrednike i nihovu tradicionalnu proizvodnju. No, za kraj valja napomenuti - mjera je ključ svega. Pa tako niti u ovim namirnicama, bez obzira na porijeklo i način proizvodnje ne treba pretjerivati.

Cijelokupnu ponudu možete pogledati ovdje.


U slast!


Podijeli ovaj članak
Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners