I ove godine nudimo Vam domaće šunke iz naše Eko mesnice spravljenje na tradicionalan način od kvalitetnog svinjskog mesa naših domaćih uzgajivača. Riječ je o domaćoj šunki od buta u mrežici za kuhanje spravljenoj po starinskoj recepturi, prirodno dimljene, odležane u suhom pacu, bez konzervansa (nitrinih soli), vode i aditiva. Najčešće se poslužuje za Uskrs. Težine šunki su od 1.5 – 3 kg.
Savjet za pripremu: šunku kuhamo prema kilaži: ako je šunka teška 1 kg onda 1 sat, 1.5 kg – 90 minuta itd. Proizvoljno dodajte češnjaka ili luka, papra u zrnu, lovora i sličnih začina u vodu u koju će se kuhati šunka. Kada je gotova, šunku ostavite u vodi u kojoj se kuhala da se prirodno sporo ohladi i zadrži svoju sočnost. Ukoliko se odlučite za pečenje u kruhu, skuhanu šunku s tijestom jednostavno zapecite u pečnici. Zbog duljine pripreme savjetujemo da se dio s kuhanjem odradi dan unaprijed. Umjerene su slanosti, ukoliko preferirate manje slanu hranu, šunku možete dodatno odsoliti ostavljanjem preko noći u vodi prije kuhanja.
NAPOMENA: isporuka šunki započinje prvim danima u travnju.