text
Objavljeno: 23.01.2014. | Autor: Fino.hr | Foto: Fino.hr

Uzgoj, prodaja i distribucija ekološkog mesa i mesnih prerađevina

Svježa eko teletina, junetina, janjetina, svinjetina i perad te prerađevine od navedenog mesa potražite u ponudi naše mesnice!

Naša zemlja s obzirom na geografski položaj, klimatske specifičnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake ima sve uvjete za uzgoj i proizvodnju mesa na ekološki prihvatljiv način. Ekološki uzgoj svinja, goveda i peradi temelji se na njihovom držanju u što prirodnijem i prostranijem okolišu uz veće mogućnosti kretanja i zapravo je alternativa konvencionalnoj svinjogojskoj i govedarskoj proizvodnji. Naime, dosadašnje svinjogojstvo i govedarstvo u RH većinom se temelji na uzgoju velikog broja svinja i goveda na malom prostoru, pri čemu se uvjeti držanja nisu prilagođavali dobrobiti životinja, vec stvaranju što veće dobiti.

Ekološki uzgoj životinja i proizvodnja ekološkog mesa

Životinje koje se koriste u eko uzgoju moraju potjecati s ekološke proizvodne jedinice i moraju ostati u takvom proizvodnom sustavu tijekom njihova proizvodnog života. Bilo koji sastojak u hranidbi životinja ne smije potjecati od genetski modificiranih organizama. Poljoprivredne površine koje se koriste za proizvodnju hrane za životinje moraju udovoljavati uvjetima ekološke proizvodnje kako je propisano Pravilnikom o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i u proizvodnji biljnih proizvoda. Životinje se mogu hraniti ekološki proizvedenom hranom s vlastitog gospodarstva ili kupljenom hranom s drugog gospodarstva koje se bavi ekološkom proizvodnjom. U ekološkoj proizvodnji nije dopuštena upotreba mesnog brašna, koštanog brašna i genetski modificirane hrane, te tvari kojima se potiće rast (antibiotici,kokcidiostatici, stimulatori rasta). Uvjeti držanja životinja moraju udovoljavati njihovim biološkim i etološkim potrebama. Životinje moraju imati nesmetan pristup hrani i vodi. Izolacijom, grijanjem i ventilacijom u objektu za smještaj životinja mora se osigurati da strujanje zraka, količina prašine, temperatura, relativna vlažnost zraka i zasićenost plinovima budu takvi da ne štete životinjama. Objekti za držanje moraju imati mogućnost prirodnog provjetravanja i osvjetljenja. Objekti i površine za držanje životinja na ekološki način moraju biti jasno odijeljeni od konvencionalnog držanja. 

Svježe meso iz slobodnog uzgoja


Životinjama se u ekološkoj proizvodnji treba osigurati stalna aktivnost, odnosno uvjeti za izražavanje prirodnog ponašanja svojstvenog njihovoj vrsti. Stoga perad nije dopušteno držati u kavezima, a određenim vrstama (guske i patke) treba osigurati pristup vodenim površinama. Rasplođivanje životinja u sustavu ekološke proizvodnje obavlja se prirodnim pripustom ili umjetnim osjemenjivanjem. Ostale manipulacije spolnim stanicama poput transfera embrija nisu dopuštene. U liječenju treba što je moguće više primjenjivati prirodne metode (sredstva biljnog, životinjskog i mineralnog podrijetla). U prevenciji nije dopuštena upotreba antibiotika, sulfonamida, hormona, živih vakcina koje su rezultat genetskog inžinjeringa, kokcidiostatika, antihelmintika, akaricida, antioksidanasa, te razlicitih drugih kemoterapeutika i kemijskih sredstava. Strogo je zabranjena upotreba sljedećih lijekova: chloramphenicol, ivermectin, hexachlorcyclohexan i derivati za suzbijanje insekata, supstancije proizvedene metodama genetičkog inženjeringa (npr. bovines somatropin) sedativi i beta-blokeri. Iznimno od odredbe članka 68., primjena navedenih sredstava odobrava se samo ako životinjama prijeti uginuće. U tom slučaju životinje se izdvajaju iz proizvodne grupe a nadzorna stanica određuje rok za ponovno uključivanje tako tretiranih životinja u sustav ekološke proizvodnje. Tijekom prijevoza i klanja životinjama treba osigurati uvjete u kojima će pojava stresa biti najmanja.

Konačno, ekološki uzgoj omogućuje proizvodnju visokovrijednih namirnica u prehrani ljudi, jer se životinje hrane ekološki proizvedenom krmom, što mesu daje svojstven okus i primjerenu kakvoću bez primjene kemijskih spojeva i aditiva u samom mesu.

Svježe meso životinja iz slobodnog držanja, uzgajano na ekološki prihvatljiv način, što je posebno izraženo kod pašne teladi ima tamniju boju u odnosu na meso životinja iz konvencionalnog uzgoja. Razlog tomu je prehrana životinja (trava) te sunčeva svjetlost. Američke studije su pokazale da je takvo meso i nutritivno bogatije posebno željezom i hemoglobinom.

Eko mesnica

Eko mesnica brand je tvrtke Domaće i fino d.o.o. a nastao je s ciljem okrupnjavanja proizvođača koji uzgajaju životinje na ekološki prihvatljiv način i plasmana ekološkog svježeg mesa i mesnih prerađevina na tržište Republike Hrvatske. Uz mesnicu i trgovinu, distribucija se primarno odvija po principu predbilježbi/prednarudžbi određenih proizvoda s očekivanim datumom isporuke s vlastitom dostavom. Kontrolirano porijeklo i način uzgoja, brza i profesionalna obrada uz dostavu na adresu, garancija su kvalitete i uvijek zdravih i svježih proizvoda na Vašem stolu.

Na sljedećim poveznicama možete saznati više o našem projektu:


Podijeli ovaj članak
Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners