Sastojci: svinjsko meso (kare), morska sol (3-4%). Bez konzervansa i aditiva. Sušeno na prirodan način.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Dostupnost: Dostupno
DODANO
Težina:
Količina:
Detaljnije o proizvodu
Pečenica je suhomesnati proizvod spravljen od svinskog karea uz dodatak morske soli. Karakterstično drniško podneblje, bura, aromatično bilje te primjese dima uz prirodno sušenje, daju ovom proizvodu specifičan miris i okus. Odlično se slaže s jajima, posluženo prepečeno kao dodatak omletu.
Pršutana Nira iz Pakova Sela, dvadesetak kilometara udaljenog od Drniša, jedna je od dvanaest pršutana udruženih u Udrugu proizvođača drniškog pršuta. Vlasnik pršutane, Nikola Rakić predsjednik je te udruge. Riječ je o udruzi osnovanoj 2002. godine kako bi se zaštitio poznati drniški pršut, jedan od devet zaštićenih hrvatskih prehrambenih proizvoda. Pršutana Nira proizvodi izvorno zaštićeni drniški pršut za koji sirovina može biti isključivo Hrvatska. Za razliku od dalmatinskog pršuta, zaštićenog zemljopisnim porijeklom, za kojeg sirovina može biti iz bilo kojeg kraja u svijetu. Proces proizvodnje drniškog pršuta zapravo je jednostavan: pršut u pršutanu dolazi u svježem stanju, i što prije ga valja posoliti. Nakon tri tjedna pršuti se stavljaju pod prešu pod kojom stoje pet dana. Potom se dime oko mjesec dana, a nakon toga se provjetravaju i isušuju. Nakon toga se pršuti spremaju u podrum. Najveću vrijednost, ali i specifičnost drniškom pršutu daje upravo miljevačka bura; koja je bitna u procesu sušenja, zbog soli kojeg nanese s mora te trava i mirodija drniškog kraja pa tek potom onda i samo drvo na kojem se pršuti dime.