Ovčji krčki sir u kori oraha iz sirovog mlijeka Magriž
38,50 €/kg (290,08 Kn/kg)
Sastojci: min. 45% suhe tvari - min. 45% masti u s.t
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Uvjeti čuvanja: Čuvati na temperaturi do +15 °C.
Dostupnost: Dostupno
DODANO
Težina:
Količina:
Detaljnije o proizvodu
Črni bodul je krčki ovčji sir koji se proizvodi na jedinstven način umatanjem u orahovo lišće koje mu daje specifičnu aromu i boju. Umjerene je tvrdoće i slanosti, spada u polu- tvrde i punomasne sireve. Posebnom metodom proizvodnje ovom siru se dodaju orga- noleptička svojstva izvučena iz listova oraha. Dodavanje listova ove poznate biljke siru nije nastupilo prilikom same proizvodnje sira, već kod njegova dozrijevanja. Sir obložen u listove crnog oraha poprima karakterističnu tamnosmeđu nijansu uz prirodnu teksturu listova. Ovaj jedinstveni način proizvodnje zaštitili smo patentom.Sir Črni bodul je 2009. godine na sajmu sireva u Bjelovaru i Grubišnom polju dobio priznanje “Šampion sajma”.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mirjenko Mrakovčić pod bradnom ''Magriž'' bavi se proizvodnjom sira, vina i maslinovog ulja. Tradicionalna starinska proizvodnja na moderan način i pola stoljeća iskustva obitelji Mrakovčić garancija su kvalitetnog proizvoda. Sir se proizvodi od mlijeka iz vlastitog muznog stada ovaca na tradicionalan način bez pasterizacije, uz dodatak prirodnog sirila i mljekarske kulture. Soljenje se vrši u salamuri. Zrenje traje od jednog mjeseca pa do jedne godine. Jedan dio sira se u toku zrenja omata listovima bilja tako da dobije posebnu aromu i boju. Krčki sir spada u njihove poznatije, tvrde, punomasne ovčje sireve. Na imanju Magriž iz Kornića na otoku Krku proizvodnjom krčkog sira bave se od već davne 1984. godine, kada su imali samo 9 ovaca u uzgoju. Danas uzgajaju stado od 150 muznih krčkih ovaca. Samo ime Magriž, gospodarstvo je dobilo po vrlo zastupljenoj biljnoj vrsti na otoku Krku – po smilju. U svojoj proizvodnji koriste i neke začinske biljke, poput ružmarina ili lista oraha. Sir jedno vrijeme odležava omotan u list crnog oraha, dok ne pusti aromu. Neposredno prije pakiranja odvaja se list oraha od sira i pakira se za tržište. Većina sireva je čak i zaštićena patentom. Sir Črni bodul 2009. godine na sajmu sireva u Bjelovaru i Grubišnom polju dobio priznanje "Šampion sajma". Na Eko-etno sajmu su također dobili nagradu za krčki sir "Najbolji od najboljih". Danas broje više od 50 priznanja na mnogobrojnim manifestacijama širom zemlje.