Sastojci: eko dinkel (pir) griz, količina vode do 15%, količina pepela do 2%, stupanj kiselosti do 5,0.
Pakovanje: 500g
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Uvjeti čuvanja: Čuvati na suhom i prozračnom prostoru.
Najbolje upotrijebiti do: 15.11.2022.
Dostupnost: Dostupno
DODANO
Količina:
Detaljnije o proizvodu
Općenito, dinkel ili pir je prastara pšenica koja se uzgajala još prije 9000 godina u kolijevci civilizacije – srednjoj Aziji i Bliskom Istoku. Koristila se uglavnom kao kaša jer su sve tadašnje sorte bile obavijene čvrstim pljevicama. Zbog svoje olupine je vrlo otporan i ne zahtijeva umjetna gnojiva niti insekticide, te je zbog bio uzgoja sve traženiji. Zrno pira je odličnih svojstava pa sadrži vrijedne aminokiseline, ugljikohidrate, masti, vitamine B, E i K i brojne minerale. Smatra se da su pozitivna svojstva dinkel pšenice to što je probavljivija i ukusnija od obične pšenice, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba. Nadalje, pojedine osobe alergične na proizvode od obične pšenice mogu u određenoj mjeri jesti proizvode od dinkel pšenice, no treba naglasiti da dinkel nije bezglutenski. Dinkel griz najčešće se priprema kuhan na mlijeku, uz dodatak kakaa.
Obitelj Jazbec bavi se ekološkom proizvodnjom ratarskih kultura 12 godina. Ivan Jazbec, vlasnik i osnivač gospodarstva jedan je i od osnivača „Biope“. Proizvodnja ratarskih kultura prostire se na 52 ha ekološki obrađivane zemlje. Eko-gospodarstvo ima zaokruženu proizvodnju, koja obuhvaća ratarske i stočarske proizvode. Tijekom 12 godišneg bavljenja ekološkom proizvodnjom, uzgajali su razne ratarske kulture, te se bavili proizvodnjom mesa, mlijeka i povrća. Unazad dvije godine donijelu su odluku o sužavanju obima eko proizvodnje na proizvodnju žitarica i soje, te izgradili pogon za skladištenje, preradu i doradu žitarica. U vlastitom pogonu od žitarica tako sada proizvode pahuljice, integralno brašno,te ekspandirane i dražirane žitarice.